Adakah ini BLOG?

ok.. snanye aku xtau ye.. ni blog atau ape2.. aku pakai hentam je..
aku merasekan aku nk ade blog.. so ini blog aku..
tp sbenanye aku xtau pon blog tu ape.. aku tgk org lennye blog lebey kurg tmpt dorg nk tulis2 la.. so, ni tempat tulis2 aku.. almaklum la..pokok asek kene tebang je kalau kite dok beli buku.. so, bole 2lis kat snie, aku pon tulis la.. tp aku xnamekan ni blog.. aku namekan ini, "BUKU CONTENG - CONTENG"..

Thursday, December 31, 2009

tali kasut dan bowling

skrg tiba gilirannya.. die terperasan tali kasutnye terbuka.."slalunye lepas ikat tali kasut mesti akan strike" katenye smbil mengikat tali kasut.. selepas itu die mengambil kedudukan utk tndakan seterusnya.. langkah di ambil dan bola bowling dilepaskan.. setelah memerhati pergerakan bola bowling itu utk seketika, die terus menoleh kebelakang sebelum sempat bola mengenai pin..

alam dan isyarat

hari agak mendung.. spt hujan akan turun.. "kalau hujan pon kejap je ni.. awan x bape nk gelap.." moto yg ditunggang terus di tunggang..stesen myak esso di ditinggalkan dibelakang.. setitik demi setitik hujan mambasahi bumi.. "uik...uikk.." titisan air hujan makin lame makin bertambah.. akhirnya... BASAH LENCUN..

Friday, November 20, 2009

Rumah Pencuri?????

pergh..!!

aku pon tekejutgak dgr brite ni..
rumah aku kene pecah..
tp naseb bek tade pape yg pecah..
mencuri melalui tgkap yg terbuka..
ape kejadahnye???

baru berusia lingkungan 12 taun da pndai mencuri..
siap femes dikalangan polis2 kat klang nie..

dalam lingkungan 2 ptg..
mak bapak aku baru balek dr keje..
kelihatan sorg makcik melalui blakang rumah aku..
"knape ni kak?" tnye mak aku..
"rumah ko nk kene curi td".. balas makcik tu..

beberape minit sblum tu..
klihatan sorg dak kecik sedang mengait2 di tgkap
bilik adik aku.. dengan hnye mggunakan kayu panjang
yg mempunyai paku dihadapan.. berusaha utk mendapatkan
ape sahaja yg boleh die dapat..
makcik td tu perasan akan kejadian tsbut..
maka, disergahnye budak itu..
lantas, terkejutlah budak itu lalu kayu tsebut
tercampak ke dalam bilik adik aku..
berlari la budak itu menyelamatkan diri..

lantas, mak aku pergi ke padang bhampiran rumah aku..
terdapat sekumpulan kanak2 di situ..
bertanyalah kanak2 itu kepda mak aku..
"kenpe makcik?"..
"rumah mkcik kene curi td.. budak 2 pakai baju kaler hijau"..
kate mak aku..
"oh, die da lari kesana td makcik.."

maka, bergegas lah sekumpulan kanak2 td mencari
budak berbaju hijau itu..

seketika kemudian,
budak itu bjaya ditangkap..
dan di bawak ke rumah aku..

maka, bertanyelah bapak aku kpd budak itu..
keadaan kecoh ketika itu..
sehingga, ramai yg keluar dr rumah utk melihat ape
yg terjadi..

suasan menjadi kecoh..
org kampung mula menceritakan rumah mereka
juga pernah kehilangan barang..
maka, diketengahkan idea utk mhantar budak itu
ke balai polis..

asalnya, mak aku sekadar hendak menakut nakutkan budak itu..
kerana, dianggarkan tiada barang yang hilang..
tp, penduduk kampung menggesa juga utk mmbawa budak
itu kebalai polis..
maka, dibawalah juga budak itu kebalai polis..

kelihatan, di balai polis itu ramai yg mengenali budak itu..
asal ade je anggota polis yg terserempak, pasti akan terkeluar
kata2 "engko lg.."
terbuktilah kefemesan budak itu dikalangan anggota polis..

bersama budak itu, terdapat wang syiling yg banyak dan juga
henset..yg sebenarnye milik adik aku yang apda asal nye tidak
diketahui kehilangannya...

da r..
malas cite lg..
hahahahaha~

Thursday, November 12, 2009

Kemalangan

hmmm.. bg aku yg merupakan seorang penunggang motosikal level 27,
stiap penunggang motosikal pasti pernah mengalami kemalangan..
xkire la kemalangan kcil atau besar.. mahupon kmalangan jiwa..

aku sndiri juga pnah mengalaminye...
boleh thn r byk nye..
best!!

1. Kemlangan di selekoh nk masok
pekan razaki di ipoh..

- ni kmalangan biase je.. tgh shok layan selekoh,
tibe2 pong.. moto aku melekat kat sbiji krete..
kalau xsilap aku, kete myvi kot..aku hnye dapat
buat kerek sambil memandang ke arah pemandu kete
tu.. seolah2 die yg bsalah dalam kejadian ini..
tbe2 membe aku dtg dr blakang.. dgn powernye, die
kate "blah!! blah!!" aku pon blah la meninggalkan
kete myvi tu..

2. Kemalangan di RnR tapah ( mengala ke utara )
- ni kelaka.. mse nie aku otw balek ipoh..
bile sampai kat RnR tapah tu hari dah gelap..
mse nie aku balek bedua je ngan atok..
tym kat RnR tu, aku pasang satu lampu pengelip
kat tayar aku..kat tempat isi angin tu.. alor..
penutup die tu la.. lampu tu bfungsi kalau ade getaran..
bile ade getaran, lampu tu akan berkelip..
da macam maca.. tp aku pduli ape..
so, lepas mamasang alat tu dan slepas rehat kejap,
ktorg pon gerak la mnuju ke destinasi..
Tym tgh gerak tu aku dok usha r lampu yg tgh
bekelip kelip di tayar aku.. pergh.. balakng
kaler merah, depan kale biru.. hohohoho~
tgh shok usha dalam kelajuan 60 - 70km/j
aku hendakla memandang ke hadapan.. mase nie lah
aku tekejut bile aku tgk kat depan aku, betol2
devider jalan.. aku cube mengelak..tp xempat..
moto aku bersame same aku terseret.. atok hanye
mampu menjerit "Allahhh!!"..aku lak da tesadai tepi jalan.
dengan rlex aku bgun.. enjin moto da mati da.. aku cek2
luke kat badan aku.. tgn kanan aku "melecur" agak besar..
lutut berdarah.. dan kaki aku di bhgian atas skit dr buku lali
berdarah byk.. lg satu yg pelik adalah aku kehilangan kasut
aku sebelah.. belah kanan.. tah mane pegi.. puas mencari..
tidak dijumpai.. maka, balek la aku ke ipoh dgn sbelah kasut
tiada..

3. Kemalangan di esso ampang, ipoh..
- ptg tu aku baru bsuh moto.. siap polish body dan tayar..
mse tu jugak aku ade keje.. nk kene mencari kenderaan
utk disewa.. sebab mase tu ade program.. so lepas bsuh moto
aku pon gerak kua.. isi mnyak dulu kat esso.. da isi minyak,
blah r.. disimpang jalan besar, dalam kelajuan 20 - 40 km/j
aku pon amek selekoh... kedebuk.. jatuh.. hahaha~ macam tu pon bole..
bukan men slow lg jatuh.. malu r gak.. dpan2 stesen pam minyak..
ramai lak org.. luke r skit kat tapak tgn.. ampess..

4. Kemalangan di trafik light medan gopeng..
- ni lg kelaka.. tym tu hujan kot.. bwak moto biase2 je la..
70 - 80 km/j.. mse tu ktorg nk wat program boling kat JJ..
tp aku pon lupe knape tah aku g lalu kat medan gopeng tu..
so tgh bawak moto tu, trafik light betuka dr hijau nk ke
merah.. so aku brek la macam biase.. moto da makin slow..
lg beberape meter je nk sampai trafik light.. sreetttt~~!!!
moto aku tumbang.. hahaha~ seb bek xde kete dr balakng..
buat malu je.. las2 program boling xjd, just buat makan2
kat kelas latihan ipoh.. tp xjd bukan sebab aku jatuh moto ye..
aku stakat jatuh moto ni, bole strike lg.. xde hal nye...

5. Kemalangan di bulatan pulau cerry, banting..
- di kemalangan selekoh.. aku pon xtau camne leh jatuh..
amek koner cam biase je.. tup2, jatuh.. adoyai..
kelaka r jugak.. seb bek kenderaan blakang smpat brek..
kalau x.. xtau lakan..

6. Kemalangan melanggar kucen..
-bertarikh 23/7/2009, roadtax aku mati.. so nk kene g renew..
so tgh hr tu aku pon gerak la nk pergi pjabat pos utk renew
roadtax.. dalam kelajuan 50 - 70km/j motor aku gerak..
tibe2 sampai di satu jalan.. kelihatan kucen melintas..
kelihatan juga die sperti teragak2 utk melintas..
aku wat bodo r.. sbab kucen tu sberang jalan.. tah macam mane,
tibe2 kucen tu mlintas gak.. tekejut aku.. die trus je melintas..
aku cube ngelak kucen tu, tp xbejaye.. aku lenyek gak die..
tp xpecah r badan die.. yang pecah tu moto aku.. aku lak,
macam biase.. luke2 r jugak.. kali ni tgn belah kri lak..
turut terluka sama adalah lutut, kaki dan bahu kiri..
kucen 2.. mati kalau xsilap.. sbab da x begerak da..
da takdir.. nk wat camne..

hahaha..
ni antara kmalangan r..
boleh la..
nk jd kan kenangan..

hahahaha~

Wednesday, November 11, 2009

Terlewat

hohoho~ kelewatan bgun pg..
tp nk buat camne..
da bgun lewat..
igtkan nk g keje awal la arinie..

tp xpe la..
lg pon aku offday rnie..
msok je la kol 2..
wat OT skit pon jd la..

almaklum la..
ketidaksedaran jam berbunyi..
maka terlajaklah..

da jd cam pembohong r plak..
mak aku tnye nk g keje kol bape..
aku jawpla nk g awal..
kul 9.30..
tup2, bgun kol 12..
hahahahaha~
penipu tu..

ish2..
tu la..
nk kene brubah nie..
kne jd yg lebey bek...

sekian...

Tuesday, November 10, 2009

VISTA TTDI nk TUTUP???

kehkehkeh..

Vista TTDI nk tutup..
bulan nie maybe bulan yg terakhir...
xde brg lg da dalam kedai 2..

jual barang2 display je..
murah2..
tp xde la mura sgt..
ikut aku la nk jual bape kan..

hmmm
Vista TTDI akan ditutup kerana...
aaaa.. bukan nk mengata la kan..
sale di sana tdaka beberapa aktif..
skejap ade..
kejap xde..

aku lak bukan ade keje sgt kalau dok kedai tu..
makan, tgk tv, men game, tdo..
2 je la..

jd mmg patut la kedai tu tutup..
drpd bg aku makan gaji buta..
tp xpe la..
aku pon nk benti keje da..
hehehehehhe~

So, kepda staf2 Vista Electronic Solution Sdn. Bhd... smoga Maju Jaya ye...

Berhenti Kerja..

hahahha..

bertarikh 29 oktober 2009 aku bjaya gak 2lis surat tuk resign..
lame da kot tringin nk resign..
akhirnya..

menunggu detik 20 november 2009..
xsaba kot..
benti keje r ape lg..
hahahhaa~

pas2???
tak tau nk wat pe..
keje baru xcari lg..
blaja??
pon belom dapat lg..
entah la..

lepak lu..
dok umah..
goyang kaki..
hahahahhahaha~

kalu xdpt gak sambung blaja..
mksud nye..
kene cari keje baru..
hehehe

keje pe?
ntah la..
cari je la dulu..
ade rezeki, ade la..

kalau xde??
duk tepi jalan minta wang..
kaya wooo...
bole jd shari Rm1k...
betolllll..

hahahahhaha~

da r..
malas nk menaip panjang2..

zzzzzzzzzzzzzzzz....~~~

Tuesday, October 20, 2009

aduh... ape nk tulis nie...

salam..

sian kawan aku..
nk aku post sumting new..
tp aku xtau..

aku bukan la sorg penulis yg dasyat..
aku pon sndiri xtau nak tulis ape..
tp bukan la x tau snanye..
cume..
xtau camne nk tulis..
xtau cara penulisan yg seswai ngan aku..
may be sbb aku bukan budak sastera..

perlukah??
menjadi sorg sastrawan utk menulis blog..
adess..
ntah la..
ni pon aku pakai bedal je tulis..
ape yg klua nnt lantak la..
smoga ape yg aku 2 lis ni mnjadi sesuatu yg korg sukai..
hahhaha~

apcalona bete..

Friday, September 4, 2009

aku dan azam

adakah aku mmpunyai sbarang azam sblum ini..
aku rase da banyak azam da..
tp..
shgga kini..
2 3 je jd kenyataan..
mengapa 4 5 6 7 8 9 tidak menjadi kenyataan..

aku harap..
selapas ini..
aku akan terus mmpunyai azam..
dan..
azam aku pasti mnjadi kenyataan..

mungkin ini hnya satu dongengan..
dan mungkin juga satu impian yang bakal jadi kenyataan..

aku harus pilih..

Sunday, August 9, 2009

buntu?

aaaaaaaa...
aku tatau...
lame da xmnulis..
adess..

hmm..
agak kebuntuan nk menulis..
walalupon aku ade gak cite ut diceritakan..

spt cite aku loggor kucn..
cite aku malas nk g keje..

tp knape aku agak malas nk menulis blog??

ntah la..


sekian dr saye..

Sunday, May 24, 2009

Tuesday, May 5, 2009

Ikan Siakap

salam..

haa..ape lak cite ko kali nie??
huhu~rlex la..saba r sikit..
cube tgk tajuk tu..best x??
haha~

ikan siakap??pe yg bestnye??
haa~2 la..xtau da byk bunyik..
penampo mau??

erk!!jgn la marah..ok2..cite2..
haa~nk cite la nie...
td pas aku balik keje..
sblm blik umah sggah jap kedai makan ngan rkn2 skerja..
mule2 oder air je..
pas2 rase lapa lak..pggil la waiter..
mmb aku tnye nk makan pe??tomyam nk??
aku cakap aku xmakan tomyam..
mmb aku ok r..so die suh aku pilih ape yg aku nak makan..
die layan je..aku xtau nk ode pe..die suggest udang..tp aku wat2
xdgr je..sbb aku mmg kureng makn udang..
huhu~pas2 die cakap ikan 3 rase..
aku xmakan ikan snanye...tp xkan nk reject g
suggestion die..aku pn ok r..
mmb aku tnye nk ikan ape??kembong ke??
aku dalam ati cakap ade ke ikan kembong..xmau aku..
so aku tnye la waiter 2 ikan pe ade..die pn bukan men cite la..
so dgn selambenye aku mnx ikan siakap..pas2 ade la
menu2 len..
so setel la mengoder...

erk!!2 je ke??bek xyah cite..
aku xcakap pn da bes cite..
pas2 da sekian lame sampai la ape yg ktorg pesan td..
aku agak tekejut..
ikan yg sampai agak besar..
pas2 dgn slambe mmb aku sound..ni mau 30 ke 40 rggt..
aku tdiam..
tekejut snanye..aku nie bukan jenis tau makan ikan..
aku pakai oder je td..
udah..masing2 cek duit..aku de 15 rggit je dalam poket..
mmb aku ade 30..
aku dtg 4 org tp yg makn 2 org je..
baru de 45rggit..
mmb aku yg xmkan 2 sound lg..
ni blom masok yang len2 lg..
aku da penen da..
agak huru hara keadaan mase tu..
haha~
last2 da penat pk..makan je la..
xcukup nnt pg la cocok duit..

huhu~padan muke ko..
ye la..padan muke aku..
aku ni bkn tau pn ikan siakap 2 ikan ape..
pas2 da setel makan..
mmb aku suh g kaunter..
mnx bill..
agak tekejut ikan berharga 29rggt mlysia..
total sume 45rggit je..
mmb aku kua kan 35 aku kuakan 10..
seb bek cukup..
huhu~
tobat xmen oder je pasnie..
huhu~
lg2 ikan siakap..

haa~2 la ko..len kali pk lu..jgn ikut sedap mulut je..
ye la~~pasnie xwat da..
huhu~tp xpe la..
makan nye pasal..
xkan nk berkire..
huhu~

jd..2 je la tuk kali nie..
jumpe lg nnt ye..

p/s: adalah kesalahan aku sekiranya ape yg aku taip nie adelah satu penipuan..

Friday, May 1, 2009

1 Mei / Hari Pekerja

salam..

huhu~

kn aku da gtau..msti adenye post bru dr aku..
mnx korg saba je snanye..
huhu~

So nak cite ape nie??
hehe~cbe tgk tajuk 2..
1 Mei / hari pekerja??
hari ni hari aku..
huhu~
sbb aku pekerje..
yeah~~!!!

erk!! ape da dei..
nape lak..
btol la 2..
aku bukan pekerja ke??
abes aku ape??
adess..
pe r..
x suspek lgsung..

hmm..ye la..so, ape yg nk dicite kan nie??
haaa..ade r ni..
hmm..td snanye aku dh syok tdo smpai kul 11..
tetibe aku dpat kol drpd "v kak ned"..
uit..ape r die nie nk tym2 camnie..
errr..snanye klau korg nk tau hr nie aku kene keje..
tp wat xtau je la kan..rinie kan ari pekerja..

erkk!!ckp r ko x g keje??
uit..haha~mne tau nie..huhu~
mmg r x g..
sape nak g..
dak2 len pn x g gk..
xde..masalhnye pihak pngurusan bgtau lmbat pasal xcuti nie..

ye la tuu..alasan je sume tu..hmm..so kak ned td nk pe??
hehe~die kol aku tnye aku kat ne..
dgn slambe nye aku cakap aku kat umah..
huhu~
die sprt nek pelik lalu berkata..
"bkn hr nie adib kene jage oulet meru ke??jais xbgtau pape ke??
sptutnye rnie adib ngan jais jage meru.."
aku lak dgn penuh yakinnye jawap..
"erk!!ye ke kak..sy xtau pn..jais xgtau pape pn".. <--mmg btol aku xtau aku kene jge meru pn...
pas2 smbang2 skit..
ayat terakhir kua dr die..
"dah3~bgn2..g mandi..bkak kedai"
aku jawap "ok kak".. <-- ok la sgt..
pas2 aku kol jais lak..
kaw team..huhu~

habis 2 mmg xbukak r kedai rnie?
huhu~bnde da kaw team..
xkan nk g bukak gk..
haha~
tp kul 2 lebey td die ade msg..

die msg pe??
"dib,bkak kedai x hr nie..?"
dgn pantas aku balas..
"tak bkk kak..xde kunci"..
tp pasal knci tu aku malas lak nk cite..

haha~so dok umah je la rinie ye??
hehe~tau xpe..

ok r.sampai sinie je..aku pekerje..so aku mmg layak cuti arinie..btol x??

p/s--> adalah kesalah saye jika ape yang saye ceritakan di atas adalah satu penipuan..

salam..

Wednesday, April 29, 2009

hehe~da lame xpost baru..

salam..

huhu~agak da lame update blog..
so tgn pon tringin nk post baru..
huhu~

nape da lame xupdate blog??
hmm..nice soalan..sibuk yang..
keje..lgpn xde story nk dkongsi bersame..

habis tu xkan la xde post baru langsung??
haha~hmm..nnt la..wat mase skg mmg xde lg..
xpe..xlame lg kua r tu post baru..
skg nie pn tgh kolect2 cerita..
harap sabar ye..
tunggu~

so, pe perancangan tok blog nie??
hmm..wat mase nie..blog ni tuk memaparkan kisah peribadi kot..
huhu~maybe not..hehe~my personal is not to publish..
huhu~maybe blog nie just tok berkongsi cerita..
haha~snanye blom de pape prancangan tok blog nie..
hehe~jgn marah ye..

erk!!bestu nape wat blog nie??
hmm..sperti yg saye dah bgtau sblm nie..
blog ni saye bwat sbb sya pn nk ade blog..
cam org len gak..sile refer post saye yg mule skali ye...

hmm..ok la..sy da ngantok nie..
sok keje..kene wat sale kat lua..
so,saye tdo dlu ye..
hehe~
salam..

Monday, April 20, 2009

...

.....

Sunday, April 19, 2009

KERJA

aku hari2 kerje..kengkadang busan gak.. hmm.. aku adelah seorang promoter ataupn salesman di salah sebuah kedai barangan elektrik yg termasyur di seluruh dunia.. (jangan pecaye..plisss)
aku da stat keje situ sejak bulan 10 taun lepas (2008)..skg da bulan april 2009.. mksudnye aku dah keje kt sane dalam lingkungan 6 bulan la.. masalahnye aku da busan keje kat situ..

ape masalahnye??
aku stat keje pkul 10 pg..dan abes kul 10 malam..mule2 keje 2 agak ok r.. sbb keje nye duduk je...mase tu aku jge outlet klang..tp skng da kene transfer ke outletr meru bermula blan 1 yg lepas.. tp lame kelamaan jiwa aku macam da xbole nk serasi ngan kerja aku..mane x nye..aku ni bkan jenis suke duk diam.. tp keje aku kene duk diam2.. ade kastemer baru la bole bgerak..klau x keje aku ape?? pasti nye TIDUR.. haha~xpun aku online tenet... men chatting.. on masepes.. dan melayan game need for speed.. mule2 sronok r dapat rlex je..tp lame kelamaan..aku da jem.. seb bek xde roti.. klau x da abis roti tu aku sapu ngan jem.. huhu~

Xkn pasal 2 je??
huhu~ade pasal len lagi..antare nye adalah CUTI!! huhu~ aku cuti x menentu.. tp klau ikot jadual cuti aku ari senin.. tp ade ape cuti ari senin?? mmber pn xde.. sume ade klas ataupn bekeje.. last2 keje gak r ari senin 2.. disebabkan aku cuti ari senin la menyebabkan aku slalu ponteng keje tym sab2 ahad.. padan muke ko.. bukan pe.. kompm2 sabtu ahad banyak program.. adess.. sori r bos..

pas2 ade r sbb2 len lagi..tp malas nk cite.. nnt jd mengumpat lak..
huhu~ xmo aku ngumpat.. hmm tp xkesah la.. aku still akan bekeje.. cari duit.. insyaAllah dah cukup dwit bole aku wat smbung blaja kan.. xgitu??

ok r..smpai sini je.. jumpe lagi..

Saturday, April 18, 2009

ITULAH AKU

assalamualaikum....

adess..first tym nk wat bende ni...gabra gak sbb xtau nk 2lis ape..
haha~buts its owkey..

so..lets start...
ok...nme aku Adib Adam Bin Jamil... aku dlahirkan pd tggal 3 september 1988 di HBKL.. hmm..
Abahku bernama Jamil Bin Anang manakala emakku bernama Hamidah Binti Hassan.. aku kini berusia 21 taun (2009).. skg nie menetap di rumah keluarga ku di Klang..

Aku~
huhu~seorg yg ntah hape2.. muahahaha~ adess btol la..hmm.. aku ni camne ye?? korg tau x?? aku xtau la camne nk bgtau korg pasal aku..huhu~ ade yg kate aku ok..ade yg kate x ok.. ade yg kate aku nie gile..dan ade yang kate aku ni happy je.. tp ape pn yg korg kategorikan aku, aku x kesah..sbb korg yg kenal ngan aku.. so tepulang pada masing2 la.. klau nk cite aku best, ade yang kate xbest.. nk cite aku xbest, ade yg kate aku best..muahahahaha~ pandai2 korg la.. korg kan de besar.. so, kenali daku..

nape aku wat blog???
aku wat blog sbb tringin gak nk ade blog..xkn korg je nak ade blog.. aku nk gak.. haha~ so, saje je wat blog nie..mgkin skg bertujuan saje2..lepas nie, sape tau...huhu~

Jadi??
jadi..2 je r stakat nie.. skg nie pn da pkul 2 pagi.. hmm.. aku tgh cari feeling nk tdo nie.. da ade feeling baru bole tdo..huhu~

ok r sume..stakat sini je ttg AKU.. de mase aku smbg lagi..
sekian...